Toukomstproject Sterke Musea draait!

Toukomstproject Sterke Musea draait!

25 mei 2022

Vanaf 1 april 2022 is de provincie Groningen vijf Museumadviseurs rijker. Zij gaan de komende tien jaar de musea adviseren en helpen om hen toekomstbestendig te maken. Musea die gebruik willen maken van de expertise kunnen lid worden van de Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A. De coöperatie telt momenteel al 27 leden. Het lidmaatschap is gratis en biedt veel voordelen: Advies op maat, bundeling van kennis en kracht, samenwerkingen daar waar gewenst. Dit alles om de musea verder te professionaliseren en om meer en diverser publiek te genereren. De coöperatie werkt nauw samen met Erfgoedpartners Groningen.

Initiatief
De oproep van het het Toukomstproject van het Nationaal Programma Groningen leverde tal van ideeën op voor musea. Zoveel dat een aantal musea de koppen bij elkaar hebben gestoken en een project hebben gemaakt dat alle musea ten goede zal komen. Vanaf het eerste uur was ook de huidige directeur van de coöperatie, Marjon Edzes bij het proces betrokken, als directeur van de Fraeylemborg merkte zij dat er veel behoefte was aan collegiaal advies en zo kreeg het kernidee van de cooperatie vorm. Het project ‘Sterke musea voor een sterk Groningen’ werd ingediend en toegewezen.

Tien jaar
Het project heeft twee miljoen gekregen en van dit geld gaan de Museumadviseurs de komende tien jaar de musea helpen om ze verder te professionaliseren en klaar te maken voor de toekomst. Met veel enthousiasme zijn de adviseurs begonnen en toeren al door de provincie om allerhande vragen te beantwoorden en de musea van adviezen te voorzien. De vaste werkplek van waaruit zij opereren is Slochteren in het gloednieuwe dorpshuis, De Houtstek.

Wie zijn de museumadviseurs?
Een kleine greep uit hun ervaringen.
• Marjon Edzes: Na haar studie bedrijfskunde heeft zij gewerkt in Museum Wierdenland te Ezinge en heeft zij de collectie Brands in Nieuw Dordrecht gebouwd. Op dit moment is zij directeur van de Landgoed Fraeylemaborg en onder haar leiding is de restauratie van het park en de gebouwen voltooid.gebouwddirecteur Fraeylemaborg,
• Nicki Günther: Afgestudeerd Geschiedenis en Cultuurwetenschappen; voor haar master heeft zij onderzoek gedaan naar het cultuurbeleid rond inclusie en diversiteit wat dit betekent voor de regionale musea in Groningen en Drenthe. Zij is werkzaam bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de Aa als beleidsmedewerker en vrijwilligerscoördinator. Daarnaast neemt zij deel in het projectteam van WinterWelVaart.
• Heidi Renkema: Vanuit haar studie Landbouw in Wageningen heeft zij een aantal jaren in het buitenland voor non-profit organisaties gewerkt. Terug in Groningen
zeven jaar bij de Natuur- en Milieufederatie en diverse stichtingen. Veel ervaring met het initiëren van projecten en fondsenwerving altijd zoekende naar creatieve oplossingen. Haar museale carrière startte in Museum Wierdenland te Ezinge waar zij vijf jaar als directeur heeft gewerkt.
• Jisca Legemaat: Volgt naast haar studie Toegepaste Psychologie de minor Liberal Arts aan de Kunstacademie in Zwolle. Werkzaam geweest op de Afdeling Educatie van het Groninger Museum en daar de Dichtkunstexpositie georganiseerd, tevens meegeholpen met de rondleidingen. Op dit moment is zij werkzaam bij Galerie Muskee.
• Huguette Estourgie: Na haar studie aan de Reinwardt Academie heeft zij 25 jaar in diverse functies in diverse musea in het land gewerkt. Sinds 15 jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam, het zakelijk management van theaterprodukties en bedenker van culturele projecten / evenementen.

Bestuur
Het bestuur van de coöperatie bestaat uit de volgende mensen:
• Mertijn Dijkstra, voorzitter, dagelijkse bezigheden als financieel expert zorginkoop bij Menzis en tevens voorzitter bij Museum Nienoord in Leek.
• Liesbeth Jansen, secretaris, naast haar werk als financieel adviseur voor de gemeente Midden Groningen is zij voorzitter van de Stichting Musea Heiligerlee.
• Hein Hilarides, penningmeester, naast zijn eigen bedrijf is hij ook penningmeester bij het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.
• Grytsje Durkstra, lid, is tevens bestuurslid bij Museum Nienoord in Leek. Raad van Advies
• Roelie Broekhuis: Directeur van Erfgoedpartners Groningen;
• Trinet Holtslag: Zelfstandig ondernemer en heeft veel opdrachten in het culturele werkveld.
Lid worden van de Coöperatie?
Musea die belangstelling hebben om lid te worden kunnen een mailtje sturen naar info@sterkemusea.nl of telefonisch contact opnemen met Marjon Edzes, 06 – 14 44 03 30.
www.sterkemusea.nl

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Persberichten.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • Nationaal programma Groningen Groningen Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A.
  • Provincie Groningen Groningen Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A.

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.