Universiteitsmuseum Groningen

De collectie van het Universiteitsmuseum bestrijkt vier eeuwen universitaire wetenschapsgeschiedenis en bestaat uit talloze objecten, foto's en documenten. Daarnaast beheert het museum ook kunstvoorwerpen in het academiegebouw, zoals de collectie hoogleraarportretten in de Senaatskamer.

Alle faculteiten binnen de universiteit waren lange tijd verplicht om een museum te onderhouden, maar langzamerhand is dat gebruik verloren gegaan. Wanneer een facultair museum de deuren sloot werd de collectie veelal overgedragen aan het Universiteitsmuseum.

Zo werd de collectie van het Universiteitsmuseum in 1984 uitgebreid met de collectie van het Botanisch museum, in 2003 met de collecties van het Volkenkundig Museum `Gerardus van der Leeuw` en het Anatomisch Museum, en in 2007 kwam tentslotte een groot deel van de natuurhistorische collectie van de universiteit in het Universiteitsmuseum terecht, afkomstig uit het Natuurmuseum. De collectie van het Universiteitsmuseum is zodoende in de loop der jaren zeer groot geworden, zowel in omvang als in diversiteit.

Wilt u nog meer zien? Ga dan naar de pagina Leden.

Mede mogelijk gemaakt door:
  • Provincie Groningen Groningen Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A.
  • Nationaal programma Groningen Groningen Coöperatie Sterke Musea Groningen U.A.

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.